silverfisk

Silverfisk eller Nattsmyg (Lepisma saccharina),
är en snabb, ljusskygg och vinglös insekt, art i insektsordningen silverborstsvansar. Arten har fått sitt namn från färgen på kroppen, och förmodligen för att den rör sig så smidigt att det nästan ser ut som den "simmar" fram. Silverfisken lever av kolhydrater, till exempel socker, vilket förklarar dess latinska namn. Silverfiskar kan infestera byggnader och orsaka stora problem. Det finns ungefär 450 arter av silverfisk.

Utseende
Kroppslängden på en silverfisk är omkring en centimeter. Dess känselspröt är långa och trådliknande. Den har fötter på två, tre eller fyra av benen. Det metalliska skenet från kroppen beror på dess silvriga fjäll som uppkommer efter silverfiskens tredje skinnömsning.

Utveckling
Beroende på miljön så kan en silverfisk behöva allt från fyra månader till tre år för att bli vuxen. Vid rumstemperatur blir den vuxen inom ett år. En silverfisk blir mellan två och åtta år gammal. En silverfisk som lever ett helt liv ömsar skinn ungefär åtta gånger. Eftersom den alltid växer så kan den ömsa skinn upp till fyra gånger per år. När temperaturen är mellan 25 och 30 grader Celsius lägger honan ungefär 100 ägg, oftast i en spricka eller liknande. Silverfisken kan inte fortplanta sig i en kall och torr miljö.

Föda
Silverfisken är allätare. Favoritfödan är saker som innehåller stärkelse; klister, bokbindningar, socker, hår, mjäll och kan ibland göra skada på äldre bokband, papper och stärkta tyger. Men även bomull, silke eller döda insekter duger som föda. Silverfisken kan till och med äta sitt eget ömsade skinn. Silverfisken kan svälta i flera månader utan att ta skada.

Att bli av med silverfiskar
Det effektivaste sättet att förebygga silverfiskar i hemmet, är att hålla rent genom att städa regelbundet, och att hålla rummet torrt. Fukt bidrar till förekomsten av silverfiskar. Låt ej böcker/papper eller kläder ligga framme länge på golvet.

En blandning bestående av lika delar borsyra och socker, kan ställas framme för att dra till sig silverfiskarna och döda dem, men eventuella ägg kan finnas kvar. Rengör även skrymslen och vrår i lokalen, och täpp till håligheter och andra små utrymmen där silverfiskar trivs.



Den här artikeln är hämtad från
http://sv.wikipedia.org/wiki/Silverfisk


Nu vet ni det grabbar!
 Dock vet jag fortfarnde inte vilket syfte de fyller, Marcus.

image212


Kommentarer
Postat av: Gustaf

Där ser man, svar på några av våra frågor kanske. "Att bli av med silverfiskar", dom glömde ju uppenbarligen att det går att elda dem. Jag tror inte att dom är till för nåt, dom bara lever livet och förökar sig utan att tillföra något direkt, ungefär som människor.

Postat av: Annamellita

sv. Tack så jättemycket :) Det värmer!

2008-05-09 @ 12:19:14
URL: http://annamellita.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback